Sunday, July 24, 2011

kerana mu_ _ _ ...

kok kokok kokkkk!!! kedengaran bunyi kokokkan sekor ayam jantan yg berkokok bukan pada waktunya..
silap time...subuh bukan,dinihari pun bukan..magrib lagi la bukan..
"mak,ayam tu gila eah?berkokok tiba2?"tanya sorg ank kpd ibunya.

"haih!ape ni mulut cam tu?mana angah tau ayam tu gila? suka hati je kata ayam tu gila!" tegas suara si ibu tanda tak stuju dgn kata2 anaknya itu..

"da tu knape dia bkokok tbe2...kwn org ckp kalo mcm tu ayam gila la tu.."jwb angah

"kikiki..ntah la angah ni..mana tau ayam tu tegur malaikat ke..dia bzikir ke.." achik bijak mengulas sambil sengeh2 perli..

"oke,fine..sorry,my bad :'( tpengaruh ngn faktor persekitaran.."angah kesal.

*******

oke,assalamualaikum smua~
jawab: waalaikumussalam.

hurm,entri ini mengandungi unsur2 negatif...bimbingan drp pihak berkenaan spt:
- ibu
- bapa
-guru
-ustaz/ustazah dan
sewaktu dgnnya amat dperlukan...


...load...

....loadi....

.....loadin.....

......loading......wei celaka!
babi! pukimak!
sial lah!
apasal ko cibai sangat?! mcm anjing! lancau!!
ko xpayah la nk wat prangai bangang cam tolol tu!
bodoh la ko!! huahuahua!!!(gelak setan)
bebal!
ko ni bongok ke apa hah?!
puaka! setan ko! pegi mampos r!!
dasar mulut kuang ajar gila!!

*****

kerana mu....lut :

BERKATA-KATA KESAT : Firman Allah bermaksud: “Allah tidak suka kepada perkataan buruk yang dikatakan terang-terang.” Firman-Nya lagi bermaksud: “Dan siapakah yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada Allah serta berbaik-baik dan mengaku ‘aku seorang Muslim.” -seribu rasa-

GHIBAH/BUHTAN/MENGUMPAT.. : Daripada Anas r.a. katanya, Rasullah bersabda : "Ketika aku dimikrajkan (malam israk dan mikraj) aku berjumpa dengan satu golongan yang kukunya adalah daripada tembaga, mereka melukakan muka-muka dan dada-dada mereka (dengan kuku itu). Lalu aku bertanya : Siapakah mereka ini wahai Jibril? Jibril menjawab : Merekalah orang-orang yang memakan daging-daging manusia (mengumpat) dan mengatakan keburukan terhadap maruah orang lain". (Hadis riwayat Abu Daud.)

KETAWA : "Barangsiapa banyak tertawa-tawa, nescaya meringankan oleh api neraka." Maksudnya mudah dimasukkan ke dalam neraka. Sebaik-baik cara bergembira ialah seperti yang dicontohkan oleh Nabi s.a.w. Baginda tidak terbahak-bahak tetapi hanya tersenyum menampakkan gigi tanpa bersuara kuat. Para sahabat pernah berkata: "Ketawa segala nabi ialah tersenyum, tetapi ketawa syaitan itu tergelak-gelak."

******

huh.bahana mulut... kerana mulut badan binasa.terlajak perahu boleh diundur..terlajak kata boleh sengsara..kerana mulut,bisa ke neraka.. dari Hasan r.a berkata bahawa telah sampai kpd kami satu jadis bahawa Rasulullah saw telah bersabda, moga-moga Allah merahmati seseorang hamba yg baik lalu memperoleh keuntungan di dunia dan akhirat atau berdiam diri dan terselamat dari salah silap lidah. (hadis riwayat Baihaqi). Dari Abdullah Bin 'Arm r.a bahawa Rasulullah saw bersabda, barangsiapa yg berdiam dia selamat.

walaubagaimanapun...

Speech will guide u.. n silence will protect u..Learn silence as u hv learned speech...


p/s : Sabda Rasulullah saw bermaksud: “Sesungguhnya seseorang itu akan bercakap-cakap dengan kata-kata yang diredai Allah, dan dia tidak menyangka bahawa kata-katanya itu akan menyampaikannya ke suatu tingkat tertentu, maka dicatatkan oleh Allah kata-kata itu mendapat keredaan-Nya hingga ke hari kiamat.

No comments:

Post a Comment